Minun ja rahan historiaa

Miten raha käsitykseni on muuttunut? Mikä on suhteeni rahaan?

Koen aina olleeni hyvä rahan käyttäjä. Kirjoittaessani tätä tarkoitan hyvällä rahan käyttäjällä sitä, että:

-En ole ikinä ottanut osamaksuilla mitään

-En ole (muistaakseni) ikinä lainannut rahaa kaverilta

-En ole ikinä kokenut rahahuolia. Ja mitä nyt tarkoitan rahahuolilla, on se, että minulla on aina ollut puskurirahaa pienisiivu säästettynä ja tiukimmissa hetkissä opintojen aikana olen voinut turvautua siihen.

Pika kelauksena työhistoriani. Aloitin kesätöiden teon seitsemännellä luokalla. Työtä oli koko loman ajan, mutta noin kolmena aamuna viikossa n. kolme tuntia. Yläkoulu aikaan en tehnyt töitä koulun ohella, vain loma-aikoina. Joten kesätöitä edelleen kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Muistelisin, että olen tällöin ollut siivoojana eri yrityksissä sekä tukihenkilönä. Lukioon lähdin vuonna 2012, tällöin myös aloitin toisena vuotena työskentelyn satunnaisesti viikonloppuisin hoiva-apulaisena. Parhaimmillaan lukiossa minulla taisi olla kolme eri työtä yhden kesän aikana niin hoiva-apulaisena kuin siivoojana. Vuosina 2015-2018 opiskelin sairaanhoitajaksi. Edelleen tein töitä (alan hommia) lomilla ja viikonloppuisin vaihtelevasti. Mitä minun muistini muistaa, niin olen aina laittanut säästöön pienen siivun palkastani! En ole ikinä ollut tyyppiä ”tili tuli tili meni”. En kyllä ikinä ole ollut se piheinkään ihminen, eli toisin sanoen olen ostanut mitä olen halunnut, mutta muistanut ettei yli varojen voi elää.

Kun valmistuin ammattikorkeasta vuonna 2018, vaihdon pankin ”lapsuuden pankistani” pois, puolison kanssa samaan pankkiin. Avasin sinne oman käyttötilin ja säästötilin ja aloitin ns. nollasta oman talouden. Siirsin vain edeltävän kuukauden palkkani uuteen pankkiin. Koin, että nyt olen aikuinen, olen juuri valmistunut ensimmäiseen ammattiin ja haluan kokeilla omia siipiäni talousasioissa. Haluan siis erotta omat rahat ja omat säästöt niistä säästöistä, jotka vanhempani ovat säästäneet minulle.

Aiemmassa kirjoituksessani Mikä on nettovarallisuuteni kerroinkin, että vanhempani ovat säästäneet minulle 21000€. Tämä summa on minulla ollut niin ennen opintoja kuin nytkin, se on minun ”hätä-hätävarani”. Koen kuitenkin olevani etuoikeutettu, että minulle on säästetty tämmöinen summa. Ja ehkä osittain rohkeuteni lähteä sijoitusasunto bisnekseen onkin osittain siinä, että takaraivossani tiedän, että minulla on hätävarakassa toisessa pankissa.

Ensimmäinen työpaikkani sairaanhoitajanani oli päivätyötä, joten palkka oli pieni. Muistelen bruttopalkan olleen n. 2300€/kk ja tästä miinustettuna verot, eli käteen jäi 1500-1700€. Muistan, että tämä ei riittänyt minulle, joten tein myös keikkahommia päivätyöni lisäksi. Ensimmäisenä vuonna työelämässä tienasin n. 31000€. Muistan säästäneeni tuona vuonna uuteen pankkiin, omalle säästötililleni +8000€.

Seuraavana vuonna vaihdoin kolmivuorotyöhön. Tuloni nousivat muutaman tonnin vuoden aikana ja ne olivat n. 33000€. Tämä oli vuorotyön ansioita, enää ei tarvinnut tehdä kahta työtä. Tässä voikin todeta, että kävi niin sanotusti se perinteinen, kun tulot kasvaa, menot kasvaa. Vaikka voitte huomata, että tulojen kasvu ei ollut mikään merkittävän suuri, menot kasvoivat merkittävästi. Tänä vuonna myös epäonni oli autojen kanssa matkassa ja useampi tonni hupeni säästöistä auton korjaukseen. Säästöön jäi kuitenkin onnekseni muutama tuhat euro, eli säästötilillä makoili n. 10000€ vuoden 2019-2020 taitteessa.

Viime vuonna tienasin 37500€. Säästöön jäi taas noin 2000€. Mutta tällä hetkellä säästöissä komeilee vain 4926€ puskuriraha. Mistä johtuu, että 10000€ on hävinnyt yli puolet? Olen kirjoittanut Oman puskurin kerrytys – postauksessa mihin reilu 7000€ hupeni. Koen kuitenkin, että vuosi 2020 oli käänteentekevä vuosi raha-asioissani, sillä silloin heräsin ensimmäisen kerran ajattelemaan, että tilillä olevaa rahaa voisi sijoittaa. Aloin suunnata katsetta enemmän tulevaisuuteen ja tajusin, että olen vielä nuori joten nyt minun kannattaa aloittaa säästäminen/sijoittaminen eläkepäiviä varten. Pienin askelin siis kohti sitä vuonna 2021!

Ei ne tulot vaan budjetoidut menot! Katse eteenpäin ja kohti budjetoidumpaa vuotta!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s