Tavoitteena yli puolen miljoonan omaisuus

Mistä haaveilen? Mitkä on tavoitteeni? Onko ne realistisia?

Kliseistä mutta haaveenani on taloudellinen riippumattomuus. En ajattele, että haluan 50-vuotiaana muuttaa ulkomaille ja siemailla vain mohitoja, olla tekemättä mitään. Haluan, että voisin viimeistään 50-vuotiaana tehdä työtä mistä tykkään, mutta osa-aikaisena (50%). Eli en tekisi työtä niinkään rahan takia.

Taloudellisen riippumattomuuden voi yksinkertaistetusti laskea: 25xvuosittaiset kulut. Eli jos laskisin viimevuoden perusteella kulutukseni, mikä oli noin 1900€/kk. (ja tästähän on vain suunta alaspäin!) Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaisi 570000€ pääomaa. Yli puolen miljoonan varallisuutta! Käytin netissä olevaa laskuria (joka ei huomioi nykyistä varallisuutta) ja sen ennuste oli, että voisin olla taloudellisesti riippumaton 60-vuotiaana. Heh, siinä siis kymmenen vuotta eroa tavoite ikäni kanssa. Mutta siinähän siis se luku tuli, jotain konkreettista: tavoitteena + 500000 € varallisuus.

Ensimmäinen etappi on, että saisimme puolisoni kanssa kasaan kymmenen sijoitusasunnon salkun 30-ikävuoteen mennessä. Jos laskisi, että asuntojen arvot olisivat n. 70000€/kappale, niin siitä minun osuus asunnoissa olisi velattomina 350000€! Jos kaikki menisi kuin suunnittelee, niin max 20 vuoden laina-ajalla asunnot olisivat velattomia viimeistään 50-vuoden iässä! Tällöin minulla sijoitusasunnoissa olisi 350000€ ja kuvitteellisesti asuttaisiin edelleen nykyisessä talossa, jonka arvo pysyisi 100000€ (ja tästä 50% minun osuus) eli asunnoissa olisi 400000€! Eihän siis puuttuisi enää kuin + 100000€ puolen miljoonan tavoitteeseen! (Kuitenkaan en nyt ota laskelmassa huomioon asuntoja joita tulemme ostamaan 30-vuoden iän jälkeen! Koska en usko, että jos asuntosalkun kasvattamisessa on päästy alkuun niin se into loppuisi!)

Laskeskelin myös, että noin 20 sijoitusasunnon vuokratuloilla elelisi jos kaksi ihmistä! Tämä kuitenkin edellyttää, että asunnoissa ei olisi enää lainoja jäljellä. Tämä toki onkin kysymysmerkki milloin tämä 20 asunnon velattomuuden saavuttaisi.! Kuitenkin myös laskin, että kymmenen asuntoakin, kun on velattomia ja keskimääräisestä vuokrasta vähentää keskimääräisen (oletetun) vastikkeen ja verot, käteen voisi yhdestä asunnosta jäädä 266€/kk tämä kerrottuna kymmenellä asunnolla tekee 2660€ kuussa ja tämä summa tietenkin puoliksi kahdelle ihmiselle on 1330€/kk. Eli ajatusleikkinähän tästä tulikin mukava. Minä 50-vuotta: tienaisin ns. passiivista tuloa 1330€/kk ja tämän lisäksi tekisin maksimissaan 50% työaikaa (aineopettaja/eo, joko tuntiopettaja tai ihan kk-palkkalaisena, ikälisät huomioiden) josta vaikka kuvitteellisesti jäisi (tämä siis nyt vain heitto..) sama 1330€/kk käteen eli käytännössä tuloja kuussa olisi 2660€/kk. Hurjaa ! Tämä summahan on enemmän, kuin mitä minulla nyt on käteen jäävä osuus palkkatuloissa! (Edelleenkin näissä laskelmissa ei ole otettu huomioon mahdollisia muita asuntoja ja mahdollisia tyhjiä kuukausia mitä asuntosijoittamiseen välillä kuuluukin..!)

Yhteenvetona siis: salkussa on nyt yksi asunto, lainaneuvottelut menossa toisesta ja hieman yllätyksellisesti isovanhemmat on luovuttamassa pienen kaksion ”ennakko perintönä” minulle ja veljelleni ensi viikolla. Tämä kaksio josta isovanhemmat ovat luopumassa mietityttää, pitäisikö myydä? Kyseessä on pienen kaupungin asunto, jonka arvo pyörii n. 18000€ paikkeilla. Asunnosta saisi siis pienesti omarahoitusosuutta opiskelijakaupungin yksiöön..!

Asuntosijoittamisen lisäksi tavoitteeksi asetin vuonna 2021 aloittaa rahastosäästäminen, heti kun puskuriraha on kasassa. Pienesti tavoitteesta poiketen tein ensimmäisen 50€ talletuksen Nordnet:iin helmikuun alussa ja laitoin muutamiin eri rahastoihin rahan. Valikoin rahastoiksi matalan hallinnointipalkkion rahastoja.

Jos sijoittaisin (kuvitteellisesti) 100€/kk ikävuosien 25-30 välillä rahastoihin, kertyisi jo mukava 6000€ summa ja laskien 6% vuosituottoprosentilla summa olisi viidessä vuodessa kasvanut lähes 1000€. Kuitenkin tämä on vain spekulointia ja sijoitettava summa tulee tarkentumaan vuoden 2021 aikana, kun saan omaa taloutta tarkasteltua lähemmin/puskurin kasaan/kuukausimenoja budjetoitua useamman kuukauden verran!

Haluan kuitenkin jatkaa ajatusleikkiä puolen miljoonan omaisuuden savuttamisesta 50-vuotiaaksi mennessä. Jos siis suhteuttaa rahastoihin sijoitettavaa summaa puuttuvaan tavoitteeseen, tulisi minun laittaa n. 200€/kk seuraavan 25 vuoden ajan, jolloin 6% vuosituottoprosentilla minulla olisi 50-vuotiaana rahastoissa 138599€. Tämähän tekeekin siis karkeasti 538599€ varallisuuden 50-vuotiaana! Toki näitä numeroita pyöritellessä nälkä kasvaa syödessä… Katsotaan mitä elämä tuo tullessaan! 🙂

Tavoitteeni tulee kuitenkin kuukausittaisessa säästämisessä/sijoittamisessa olemaan lähempänä (ja mielellään yli) 300€/kk kuin 100€/kk! Mutta katsotaan mihinkä pystytään, kun oma talous saadaan hallintaan.. 🙂

Millaisia ajatuksia tämä herättää? Millaisia tavoitteita olet itsellesi asettanut vaurastumisen suhteen?

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Minun nettovarallisuus

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s