Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen

Tarvitseeko tilillä olla 50000€, että voi ostaa sijoitusasunnon? Pitääkö olla rikas, että voi ostaa sijoitusasunnon?

Vastaus molempiin on ei.

Viime aikoina somessa on liikkunut paljon haasteita, joissa on pyydetty kertomaan ensimmäisen sijoitusasunnon speksejä. Ajatukseni onkin nyt avata hieman omaa kokemusta ensimmäisen sijoitusasunnon ostamisesta ja mistä kaikki sai alkunsa!

Olen luonteeltani hieman tyyppiä: halua kaiken nyt ja heti. Aloimme 2020 kesän alussa pyöritellä ajatusta puolisoni kanssa: mikä voisi olla yhteinen sijoituskohde. Molemmilla oli siis rahaa säästössä jokseenkin ylimääräistä, jonka halusi laittaa johonkin yhteiseen sijoituskohteeseen. Mietimme rahastosijoittamisen vaihtoehtoja, osakkeita ja lopulta ajauduimme myös pohtimaan asuntosijoittamisen mahdollisuuksia. Meidänkin oletuksena oli, että pitäisi olla aika paljon omaa pääomaa, että voi saada lainan sijoitusasuntoa varten. Tutustuimme internetin kautta asuntosijoittamiseen ja mitä enemmän aiheesta luki, sitä enemmän se alkoi kutkuttamaan! Päässäni pyöri ajatukset, ”vitsi olisi siistiä olla 23-vuotias JA vuokranantaja!”

Ennen kesän 20 loppua ajattelin näpytellä pankkiin asuntolainahakemuksen. Ajattelin, että eihän lainahakemuksen teko maksa mitään, sen jälkeen tietää, että millaiseen asuntoon olisi mahdollisuudet! Asuntolainanhakeminen oli simppeli homma ja heti seuraavana päivänä meille soitettiin pankista muutamia tarkentavia kysymyksiä. Halusimme varata myös ajan pankkiin, juttelemaan asuntolainasta paikan päälle. Meille kerrottiin, että meillä on omia vakuuksia vapaana 12000€ edestä, joten emme tarvitsisi käsirahaa kuin 10000€ eli 5000€ per naama!

Tästä innostuttua asuntojen selailu kävi kuumana. Asetin hakuvahdit Oikotielle ja Etuoveen. Muutamia asuntonäyttöjä kierreltiin ja alle kahden kuukauden etsinnän jälkeen hakukriteereihimme sopiva asunto löytyi. Edelleen kokoajan etsintöjen lomassa hamusimme internetistä lisää tietoa liittyen asuntosijoittamiseen!

Kriteerit olivat:

-Hinta max 80000€

-Pieni yksiö

-Mikkelin, Kuopion tai Jyväskylän keskustassa

(-Hissitalo)

-Yhtiövastike +- 100€

-Iso kerrostalo (paljon osakkaita)

-Taloyhtiö jossa ei isoja remontteja näkyvissä/taloyhtiö muutoinkin hyvin hoidettu.

Asuntosijoitusstartegiaksemme olemme miettineet Osta ja pidä, haluamme pitää sijoitusasuntoja salkussa pitkään, mahdollisesti jopa vuosikymmeniä. Vuokratuottokin tulee olla vähintään 5%. Ainakaan tässä hetkessä siis flippaus ei kiehdo, eikä aikaakaan löytyisi! Pientä fiksausta olen kuitenkin valmis tekemään sijoitusasuntoon, mutten myynti mielessä vaan vuokrattavuuden kannalta. (Itseasiassa tämä ensimmäinen sijoitusasuntomme kaipaisikin pientä laittoa keittiöstä/lattiat/seinät, koska vuokraa voisi tällöin nostaa n.40-50€/kk ja silloin kassavirta olisikin jo plussan puolella! Mutta tämä laitto tehdään vasta ensimmäisen vuokralaisen muuttaessa.)

Tästä päästäänkin siis vielä palaamaan kriteereihin, joita asuntoa etsiessä oli: Ensimmäinen sijoitusasuntomme on siis pienesti kassavirta negatiivinen kaikkien kulujen jälkeen. Mutta se on ihan ok, että molemmat laittavat omasta kukkarosta 20€/kk. Eli siis kun meitä on kaksi palkkatyössä käyvää, niin kassavirta positiivisuus ei ollut pakollinen kriteeri, mutta tuo 20€ oman rahan laittoa kuussa oli kuitenkin maksimi takaraja negatiiviselle kassavirralle! Kuitenkin jos (ja kun) ostamme lisää sijoitusasuntoja, niin kaikki asunnothan ei voi olla kassavirta negatiivisia. Jos asuntoja olisikin 10 ja jokainen olisi 20€ pakkasen puolella siitä tulisi jo 200€ kuussa!

Käytyämme nykyisen sijoitusasuntomme näytössä ei mennyt kauaakaan kun löimme puolison kanssa päät yhteen ja päädyttiin jättämään tarjous asunnosta (75000€). Myös toinen henkilö oli tarjonnut saman verran, korotimme meidän tarjousta ja kaupat tehtiin 77900€. Varainsiirtoveroa tuli maksettavaksi 1558€, mikä katettiin palkkatuloilla.

Ensimmäinen sijoitusasuntomme on: 1h (25m2), Mikkelin keskustassa, hissitalossa. Yhtiövastike on 95€/kk. Kerrostalolle kuuluu kiinteistö, jota se vuokraa. Hinnan mainitsinkin, mutta kertauksena: 77900€.

Kun meidän tarjouksemme hyväksyttiin otin pankkiin yhteyttä ja kerroin asunnon löytyneen. Samoihin aikoihin maksoimme ennakkomaksun asunnosta 900€. Tämäkin katettiin omilla palkkatuloilla. Kaupanteko päivämäärä saatiin yllättävän helposti lyötyä lukkoon pankin ja myyjien kanssa ja itse kaupanteko tilanne oli todella vaivaton ja kaikki sujui ongelmitta! (Minulla itsellänihän oli mielikuva, että kaikki olisi jotenkin todella hankalaa ja monimutkaista, kun asioidaan pankin kanssa!!) Raha ja avaimet vaihtoi omistajaa ja tämän jälkeen käytiin vielä myyjien kanssa kahvilla pankin viereisessä kahvilassa!

Meidän kohdallemme sattui aivan mahtava myyjä (yksityinen), joka oli itse asuntosijoittajana ollut kymmenisen vuotta. Hän kertoi meille käytännön vinkkejä liittyen kauppoihin, vuokraustoimintaa ja jopa kauppojen teon jälkeenkin hän on muutamaan otteeseen pitänyt yhteyttä sähköpostitse ja antanut vinkkejä. Myyjä sanoittikin olevansa innoissaan sen takia, kun olemme puolisoni kanssa näin nuoria (minä olin tällöin 23 ja puoliso 25) ja rohkeita. Hän myös useaan otteeseen kannustikin, että tähän hommaan kannattaa lähteä nuorena. Joten siitäkös tsempeistä se kipinä vielä ennestään syttyi!

Kaupat asunnosta tehtiin syyskuun viimeisellä viikolla ja lokakuussa 2020 meillä oli virallisesti oma sijoitusasunto. Eli asuntosijoitus ajatuksesta-toimintaan-ja toteutukseen meni noin kolme kuukautta. Oliko ensimmäinen sijoitusasunto täydellinen? En usko. Mutta siihen uskon, että ei voi oppia ja olla parempi, kun vain tekemällä ja etsimällä tietoa lisää! Hetkeäkään ei ole harmittanut ja kovasti kipinää olisi jo uudelle sijoitusasunnolle.

Korona ja jo syksy itsessään oli hankalaa aikaa saada asunto vuokralle, kun opiskelijat ovat jo tällöin löytäneet omat asuntonsa. Lisäksi tänä vuonna monet opiskelijat irtisanoivat asuntojaan koronan vuoksi ja muuttivat muun muassa kotiin asumaan, kun kouluissa ei juurikaan läsnäoloja syksyn aikana ollut. Tämä tietenkin hankaloitti meidän vuokraprosessia. Kyselyitä tuli yhden käden sormilla laskettava määrä, mutta onneksi sieltä löytyi yksi timanttinen vuokralainen, joka muuttikin asuntoon muutaman tyhjän kuukauden jälkeen. Asunnon vuokra on 480€/kk + vesi 22€/kk.

Mutta vaikka vuokralaiskandidaatteja oli suhteellisen vähän niin voi vitsi minä tykkäsin siitä vuokralaisen hankkimisprosessista! Oli ihana käydä kuvaamassa omaa, ensimmäistä sijoitusasuntoa, julkaista kuvat ja kirjoittaa esittelyteksti asunnosta. Olo oli niin aikuinen. Mutta paljon epävarmuutta liittyen myös prosessiin ja etenkin omaan ikään ”minusta näkee heti, että olen nuori, saanko annettua itsestäni luotettavan kuvan vuokranantajana”.??

Mainitsinkin aiemmassa blogikirjoituksessa, että isovanhemmat antoivat ennakkoperinnöksi minulle ja veljelle pienen kaupungin kerrostalo kaksion. Asunnossa on ollut sama vuokralainen noin 15-vuotta, ja saa meidän puolesta edelleen jäädäkin. Tämä sijoitusasunto tuleekin toimimaan osittaisena vakuutena kolmannen sijoitusasunnon lainassa. Seuraava sijoitusasuntohaave onkin, että kevään 2021 aikana saataisiin ostettua kolmas sijoitusasunto. Muutamille pankeille on asuntolainahakemus laitettu vetämään ja nyt pitäisi laskea minkälaiseen asuntoon riittäisi kynnet! Kun kolmas sijoitusasunto on ostettu laskeskelin, että meidän tulee muutama vuosi kerryttää puskuria ja saada maksettua lainoja pois, että saadaan taas vakuuksia vapaaksi. Neljäs sijoitusasunto on tavoitteena vuonna 2023.

MunMassit niksinurkkaus, kuinka edetä (sijoitus)asunnon oston kanssa:

  1. Kysy pankista lainalupaus. Se ei maksa mitään, eikä velvoita mihinkään. Tiedät siten, millaiseen asuntoon sinulla on varaa.
  2. Aseta hakuvahdit mieleisin kriteerein Oikotielle ja Etuoveen.
  3. Käy asuntonäytöillä! Sekään ei velvoita mihinkään, etkä sitoudu siinä mihinkään.
  4. Sijoitusasuntojen kanssa alkuun pääseminen ei vaadi isoa omaisuutta, hyödynnä vakuuksia mitä itseltäsi löytyy tai mahdollisesti jos sukulainen on innokas antamaan omaa omaisuuttaan vakuudeksi!
  5. Kuuntele Ostan asuntoja-podcastia ja lue osta, vuokraa vaurastu kirja!

Follow my blog with Bloglovin

4 comments

  1. Päivitysilmoitus: Minun sijoitusstrategia
  2. Hyviä vinkkejä asunnon ostamiseen. Erityisesti kannattaa tosiaan seurata aktiivisesti asuntoja sekä netistä että käymällä paikan päällä asuntonäytöillä. Näin saa hyvän käsityksen paikkakunnan ja alueen hintatasosta.
    Olen myyjän kanssa samaa mieltä, ihan mahtaa, että lähditte kerryttämään varallisuutta ja ostitte ensimmäisen sijoitusasunnon. Itsekin koen olleeni melko nuori ensimmäistä ostaessani, kun olin 27-vuotias, mutta olisinpa tajunnut sijoittamisen jo 23-vuotiaana. Täytyy ihailla teitä.
    Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen oli kyllä jännittävää, mutta kaikki on mennyt todella hyvin ja nyt meillä on sijoituksessa kolme asuntoa. Parasta on joka kuukausi katsoa kun vuokrat tulee tilille, lainat lyhenevät ja osasta kohteista jää vielä rahaa tilille kaikkien maksujen jälkeenkin.
    Jos teitäkin jo houkuttaa seuraavan asunnon ostaminen ja haluatte nopeasti käteiskassaa seuraavaa asuntoa varten niin vinkkaisin laittamaan nykyisestä asunnosta asuntolainan 6-12kk ajaksi lyhennysvapaalle. Sieltä saa äkkiä muutaman tonnin kerättyä, kun lainasta meneekin pelkkä korko.

    Tykkää

    1. Kyllä, hyvä lisäys! Aktiviisuus on tärkeää! Toivottavasti ei tulekaan mitään isoja sudenkuoppia eteen, rohkealla asenteella pärjää myös!
      Tätä lainan lyhennysvapaata olemme harkinneet, mutta toistaiseksi ei vielä siihen haluta tarttua. Yritetään käyttää omia vapaita vakuuksia mahdollisimman pitkälle :-)!

      Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s