Minun sijoitusstrategia

Mihin sijoitan ja mitä tavoittelen sijoituksillani?

On paljon blogeja ja Instagram tilejä joissa jaetaan omia sijoitusstrategioita ja vinkkejä sijoittamiseen liittyen. Tämä on aivan mahtavaa! On kuitenkin huomioitava, että kaikki sijoitusstrategiat eivät sovi kaikille. Vinkkejä pystyy onneksi soveltamaan ja niiden avulla voi löytää oman tien kulkea! Tästä ajattelenkin, että jokaiselle meistä rakentuukin oma sijoittajan identiteetti ajan ja kokemuksen myötä.

Olen itse TODELLA TODELLA alkutaipaleella oleva sijoittaja. Sijoitan asuntoihin ja indeksirahastoihin. Olen kahlannut useampia eri podcasteja, blogeja ja kirjoja liittyen sijoittamiseen. Näiden kautta olen hakenut ja etsinyt itseäni/omaa suunnitelmaa sijoitusmaailmassa. Sekä saanut päätettyä oman taloudellisen päämäärän.

Olenkin aiemmin kirjoittanut, että tämä vuoden tavoitteena on säästää puskuriin 6000€ ja tämän jälkeen alkaa sijoittamaan Nordnetin kautta rahastoihin. Pieni muutos kuitenkin suunnitelmiin: aloitinkin jo pienillä summilla Nordnet rahastosijoittamisen ennen kuin 6000€ puskuri on kasassa.

Off topic. Puskurirahaa on kasassa tällä hetkellä 5291€ eli 709€ vajaa tavoitesummasta. Puskurirahan suuruutta olen kuitenkin edelleen pyöritellyt päässäni. Syksyllä 2021 minulla pitäisi olla 2kk opetusharjoittelu, jolloin en tietenkään ole palkkatyössäni. Pitäisiköhän puskurirahaa kerryttää edelleen 6000€ ylöspäin??.. :O Asiaa pitää pyöritellä, onneksi sitä ei vielä tarvitse päättää.

Miksi päädyin sijoittamaan indeksirahastoihin? Selitys löytyy vaivattomuudesta ja siitä, että aloittaa pystyy jo 15€! Nordnettiin päädyin osittain sen vuoksi, että puolisoni ja yksi ystäväni suositteli sitä. Myös useiden tekstien kautta ymmärsin, että pankin kautta ei kannata välttämättä rahastoihin niinkään sijoittaa, koska hallinnointikulut ovat isompia ja oletettu tuottokin pienempää. Sain myös käsityksen, että Nordnetissä ei ole osto-/myyntikuluja eikä säilytysmaksuja. Nordnetin sivuilla indeksirahastoista kerrotaankin seuraavaa: ”Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin. Indeksirahasto ei ota näkemystä osakevalintoihin, vaan ostaa osakkeita samalla painolla kuin ne ovat indeksissä. Indeksirahastot ovat helppo ja kustannustehokas vaihtoehto kenen tahansa säästäjän salkkuun”. Ollessani sijoittamisen alkutaipaleella en halunnut lähteä vielä monimutkaisille kuulostaviin osakkeisiin tai ETF rahastoihin, joten indeksirahastot kuulostivat riittävän yksinkertaiselle. Indeksirahastoiksi olen valinnut neljä eri rahastoa omaan salkkuuni. Näissä rahastoissa hallinnointi kulut ovat 0,00%-0,30%. Olen pyrkinyt hajottamaan sijoituksiani niin pohjoismaihin kuin maailmalle. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin olen aloittanut rahastosijoittamisen tänä vuonna. Tällä hetkellä olen sijoittanut rahastoihin 320€. Rahastosijoittamisessa tavoitteenani on, että puskurin kerrytettyä laittaisin rahastoihin vähintään 250€/kk. Korkoa korolle efektillä ja oletetulla 6% vuosikorolla saisin 50-vuotiaaksi mennessä kerrytettyä noin 173248€ rahastoihin.

Toinen sijoituskohteeni on asunnot. Asuntosijoittamiseen kiinnostus alkoi kesällä 2020. (Tästä pääset lukemaan ensimmäisestä sijoitusasunnostamme) Vielä kesällä 2020 asuntosijoitusstrategia ei ollut kirkkaana mielessä. Alkuajatus oli, että vuokran tulee olla sellainen, että se kattaa kaikki kulut. Eli kassavirtapositiivisuus oli suunnitelmissa. Asuntosijoittaminen on puolisoni ja minun yhteinen kiinnostuksen kohde mitä teemme yhdessä. Pyörittelimme kuitenkin myös sitä, että kassavirtapositiivisuus verojen jälkeen ei ole aivan pakollinen, jos puhutaan vain muutamista kympeistä mitä pitää omasta palkasta maksaa. Kuitenkin kyseessä on vasta ensimmäinen sijoitusasunto, eli taloutemme ei tule kaatumaan kassavirta negatiivisuuteen. Asuntosijoituksen alkutaipaleella meidän velkavipukin on suhteellisen iso (87%), joten positiivinen kassavirta on huomattavasti hankalampi saavuttaa. Kun puolison kanssa ostamme toisen sijoitusasunnon velkavipu tulee nousemaan edelleen 87% ylös päin, sillä tavoitteemme on se saada 100% velalla eli hyödynnämme olemassa olevia vapaita vakuuksia.

Nyt kiikarissa on kolmas sijoitusasunto ja kriteerit/sijoitusstrategia on selkeämpänä mielessä.

Kolmannen sijoitusasunnon kriteerit:

(-Hissi talo)

-Yksiö

-Mikkeli, Jyväskylä, Kuopio keskusta-alue/sairaalan läheltä tai korkeakoulun läheltä

-Hinta max 70000€

-Ei uudiskohteita

-Hoitovastike max 140€

-Ei isoja remontteja tulossa/isot remontit tehty 2010 luvulla

-Hyvin hoidettu taloyhtiö

-Jos taloyhtiöllä laina, sen tulee olla tuloutettu

-Kassavirta negatiivisuus saa olla maksimissaan 10€/hlö

Minulla on myös yhdessä veljeni kanssa yksi sijoitusasunto, jossa kassavirta on plussan puolella, koska asunto on velaton. Eli käytännössä tämän asunnon tuotoilla saan kuitattua negatiiviset asunnot plussan puolelle laittamatta yhtään omaa rahaa!

Sijoitusstrategiamme asuntojen kanssa on osta ja pidä. Mielellään vaikka vuosikymmenien ajan. Tavoitteena on, että eläkepäivien lähestyessä pystyisin osittain asuntojen passiivisilla tuloilla elättämään itseään. Kun täytän 50-vuotta, haluan, että voin tehdä 50% työaikaa.

Netin kautta olen löytänyt myös uutta näkökulmaa ja strategia-ajatusta asuntosijoittamiseen. BRRRR-strategia. Nimi tulee englanninkielisistä sanoista Buy, Rehab, Rent, Refinance, Repeat eli vapaasti käännettynä suomeksi Osta, Remontoi, Vuokraa, Uudelleen rahoita, Toista. Oleellista on, että asunnon ostettua se remontoidaan –> tästä seuraa mahdollinen markkina-arvon nousu ja vuokratason nousu. –> Uudelleenrahoituksessa hyödynnetään remontoinnin myötä tullutta asunnon arvon nousua!

BRRRR-strategiassa on hyvä huomioida, että remonttikustannukset saa heti vähennettyä vuokrauksen verotuksessa MUTTA tämä edellyttää, että asunto on vuokrattuna. Kerroinkin tässä postauksessa tarkemmin ensimmäisestä sijoitusasunnosta ja tavoitteesta remontoida sen pinnat ja keittiön, kun ensimmäinen vuokralainen on vaihtumassa! Joten BRRRR-strategiaa on edelleen mahdollista hyödyntää, vaikkei remontointia olekaan tehty vielä:)

Tulevaisuuden haaveet sijoittamisen suhteen?

Aiemmin kerroinkin, että rahastot haluaisin saada kasvatettua lähemmäs 200000€. Se alkaisi olemaan summa jolla pärjäisi pienen pienellä palkkatyöllä, kun sijoitusasunnoista tulee myös tuloja. 10 sijoitusasunnon tavoite on saavuttaa 30 ikävuoteen mennessä, tällöin nämä 10 asuntoa olisivat velattomia, kun täytän 50-vuotta. Kaukainen haaveenihan on, että sijoitusasuntojen parissa hommat rullaisi, pankista lainaa myönnettäisiin ja jossain vaiheessa elämää asuntojen määrä lähenisi 20! Mutta en vielä uskolla haaveilla niin kaukaisia. 😉

1 kommentti

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s