Auton ostaminen käteisellä

Entäs muut isot hankinnat: moottoripyörä, matkat, uusi sohva, televisio ja muut hyödykkeet. Visa vinkumaan vai kylmän käteisen käyttöä?

Oletko ikinä ajatellut, että muun muassa nämä edellä luetellut asiat eivät tuo sinulle yhtään rahaa, niihin ”sijoittaessa” menetät vain rahaa. Heti kun astut uuden television kanssa kaupasta ulos sen arvo tippuu! Jos ajatellaan niin järkevässä sijoituskohteessa raha tekee töitä sinulle!

Kulutusluotto on helppo tapa hankkia uusi televisio tai lähteä käymään etelän lomalla. Siitä(kin) kuitenkin muodostuu nopeasti rasite, kun kulutusluottoja ottaa useampia päällekkäin. Ennen luoton/lainan hakemista kannattaa miettiä tarvitsetko asiaa todella, pärjäätkö ilman sitä?

Uusia 65′ televisioita saa nykypäivänä 700€. Se, että pärjäisit ilman televisioita 14 kuukautta pidempään tarkoittaa, että sinun tulisi säästää joka kuukausi 50€ televisiota varten. Eli keskimäärin 1.60€ päivässä.

Kulutusluotoissa korkoprosentit ovat isoja verraten esimerkiksi asuntolainaan, maksuajan ollessa useampi vuosi myös alun perin 700€ televisiosta onkin nopeasti tullut lähemmäs +1000€ televisio. Luottoja maksaessa pitää aina maksaa korkoja ja todellinen vuosikorko on usein 15-25% välillä.

Sama on autoa ostaessa. Mieti kaksi kertaa tarvitsetko auton, joka maksaa 15000€ jos sinulla ei ole autoon laittaa käteistä sen vertaa! Autolainoissakin todellinen vuosikorko on 8-16% välillä. Autolaina-ajan ollessa 6 vuotta maksat korkoja lähes 5000€ eli auton hinnaksi tulee sinulle melkein 20000€. Paljonkos auton arvo on laskenut tässä kuudessa vuodessa? Todennäköisesti arvo on tippunut jo puolella.

Kirjoituksessa pointtina on herätellä siihen paljonko ”ilmaa” hintaan tulee, kun asioita ostaa kulutusluotolla! Kuten aiemmin annoin jo palastellun esimerkin kuinka paljon säästöjä kuukaudessa vaatii, että voi ostaa television. Omia menoja kannattaa budjetoida. Budjetoinnissa kannattaa jättää myös varaa säästöille. Säästökohteet on myös kannattava nimetä, niin tiedät paljonko olet säästänyt ja mihinkä!

Kuitenkin tässä tullaan myös siihen, että ”voihan kotona hajota tiskikone”. Mitäs, kun sen tarvitsee välittömästi, eikä siihen ole säästänyt rahaa? Tätä varten kannattaa ollakin säästänyt puskurirahaa, joka on yllättäviä ja äkillisiä menoja varten. Tällöin et joudu näissä tilanteissakaan tarttumaan kulutusluottoihin! Olen aiemmin käsitellyt blogissani oman puskurin kerrytystä, täältä pääset lukemaan sen.

Minulla itselläni olisi hirrrrveän kova autokuume, mutta arvatkaa mitä.. En voi ostaa uutta autoa, koska en ole sitä varten säästänyt lainkaan rahaa. Ja asia mikä minulle on opetettu nuorempana on, että älä ikinä osta autoa lainalla. Se on maailman paras neuvo ja siitä aion pitää kiinni! Ei siis vielä nykäistä ostohousuja jalkaan, vaan ajellaan meidän vanhan skeida finaaliin saakka!

MunMassit niksi nurkkaus ja yhteenveto:

ÄLÄ OTA HUONOA LAINAA: huono laina vie vain rahojasi. Kaikki korkeakorkoiset lainat ovat huonoa lainaa!

-Suosi vain hyvää lainaa: se tuottaa rahaa sinulle. Hyvää lainaa on asuntolaina, mahdollinen remonttilaina, jos asunnossa oletetaan tällöin arvonnousua tai vuokratason nousua!

-Säästä puskurirahasto yllättäviä menoja varten omalle tilille.

Säästä erikseen huvia ja hyödykkeitä varten omalle erilliselle tilille!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s