Raha ja parisuhde

Kuinka tulot ja menot meillä jakautuvat? Yhteinen tili, yhteiset rahat, omat rahat ja omat menot?

Kyselin Instagramin puolella seuraajieni käytäntöjä raha-asioissa, kun on parisuhteessa. Siellä esille nousi useanlaisia vaihtoehtoja! Oli pariskuntia, joille kaikki on yhteistä: palkka menee samalla tilille, josta ostetaan/maksetaan kaikki. Vaihtoehtoisena tyylinä oli, että palkka tulee omille tileille, mutta yhteiselle tilille siirretään tietty prosenttiosuus palkasta tai sama summa kuukausittain. Oli myös pareja, joilla oli kokonaan omat rahat, mutta asumiseen liittyvät kulut puolitetaan. Vastaan ei tullutkaan vastausta, että kokonaan omat tulot ja menot. Mitenhän se toimisi parisuhteessa?

Meidän parisuhteessa on omat tilit, paitsi sijoitusasuntoa varten. Sijoitusasunnon vuokraa, vuokravakuutta, lainan maksua ja yhtiövastikkeen maksua varten on yhteinen tili, johon molemmilla käyttöoikeus. Mutta muutoin tulo (eli palkka) tulee omalle tilille.

Yhteiset menot liittyen asumiseen ja ruokiin puolitetaan. Toinen voi käydä kaupassa tai maksaa kodin laskun, vakuutuksen etc., mutta käytämme mobilepayta/OP:n siirto palvelua laskujen puolittamiseen. Eli käytännössä jos ruokaostoksiin menee 80€, toinen maksaa nämä mutta ”pyytää” puolet toiselta. Olemme miettineet yhteisen tilin tekemistä, jolloin ei tulisi tätä rahojen siirtelyä puolin ja toisin. Toisaalta joka tapauksessa yhteiselle tilille tulisi siirtää rahaa ja sieltä muistaa maksaa yhteiset menot niin olemme kokeneet tämän yksinkertaisemmaksi. Puhelimella kaikki kuitenkin onnistuu todella nopeasti!

Muut menot on molempien itse päätettäviä. Jos haluan ostaa vaatteita, käydä kahvilla, sijoittaa rahaa ne ovat minun omia päätöksiä, sillä MUN MASSIT!

Olemme miettineet, että miten tilanne eroaisi, jos meillä olisi lapsi(a)? Todennäköisesti silloin emme laittaisi asioita puoliksi esimerkiksi ruuan suhteen, lainat jne tietenkin molemmat maksaisi omat osuutensa! Asumisen muut kustannukset vaihtelisi todennäköisesti sitten minun tulojen mukaan. Jos esimerkiksi haluaisinkin olla kotona 2-3vuotta ja saisin vain kotihoidon tukea, voisi tehdä tiukkaa omakotitalon kustannusten maksaminen. Eli tässä vaiheessa mies ja Puskurirahasto saattaa tulla tarpeeseen! Ajatukseni kyllä onkin, jos yhdessä halutaan perhe ja minä jään tällöin työelämästä pois, niin pitäähän se toisin tulla vastaan rahallisesti!

Raha puhe parisuhteessa?

Nuorempana emme keskustelleet niin tarkasti meidän raha-asioista. Kuitenkin aika parisuhteen alkutaipaleella käytiin keskustelu, että molempien vanhemmat ovat säästäneet lapsilisiä meille. Tarkoista summista ei silloin ollut tietoakaan.

Raha puheeseemme on tullut avoimuutta vuosi vuodelta lisää, etenkin yhdessä asuessa. Omaan kotiin muuttaessa myös kiinnostus rahaa kohtaan lisääntyi tietyllä tavalla. Viimeisimmän vuoden aikana sijoittamisen aloittaminen on kutkutellut joten tässä vaiheessa on puhuttu selkeästi paljon rahaa on ja missä se ”majailee”. Mieheni on jo pidemmän aikaa laittanut rahaa jemmaan rahastoihin mutta en minä vaan aiemmin tajunnut mahdollisuutta rahastosijoittamiseen. No parempi myöhään kun ei milloinkaan!

Riidat rahasta?

Koen, että olemme toistaiseksi olleet hyvinkin tasavertaisia rahan kanssa. Tulomme ovat noin saman kokoiset, miehellä toki päivätyöllä, minulla vuorotyöllä. Mutta kuitenkin! Aiemmin mainitsin, että molempien vanhemmat ovat säästäneet lapsilisät: joten toisella ei ole 0€ säästötilillä ja toisella 20000€. Mielestäni samanlaiset lähtökohdat lisää taloudellista tasavertaisuutta.

Ainut asia mistä minä välillä olen valittanut rahan suhteen on ruokalaskut. On ollut viikkoja, että olen esim neljänä päivänä 10-15tuntia töissä, joten en syö kotona enkä ota minkäänlaisia ruokia kotoa töihin (työsuhde-etuna kaikki ruuat eli aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala kuuluu, kun maksaa ”esimerkkiruokailun” hinnan alle 4€/pv). Näinä viikkoina on kismittänyt maksaa ruokalaskusta puolet. Eihän kyse ole isoista summista, joistain kympeistä vain, mutta periaatteesta olen saattanut valittaa toiselle puoliskolleni. Noh näinä viikkoina jos olen töissä +60tuntia, ei tehdä yhdessä isoja kauppaostoksia vaan mies ostaa sen verran mitä syö, koska hävikkiäkin saattaa tulla enempi jos ei ole tavalliseen tapaan kaksi syömässä!

Isoja ja ”oikeita” riitoja ei olla vielä ikinä rahasta saatu aikaiseksi. En tiedä johtuuko se siitä, että molemmilla on omat rahat selkeästi? En tiedä!

Miten teillä jakautuu parisuhteessa raha-asiat? Aiheuttaako raha riitoja?

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s