Ennakkoperintö lapsenlapselle?

Paljon monimutkaisia koukeroita. Mitä ja miten ennakkoperintöä annetaan? Vai onko se sittenkin vain lahja eikä ennakkoperintö?

Minulla on vain yksi sisarus, pikkuveli. Olemme isovanhempiemme ainoat lapsenlapset. Isovanhempamme alkavat olemaan jo suhteellisen iäkkäitä, + 80-vuotta. Heillä on omistuksessaan useampia asunto-osakkeita ja pikku hiljaa he haluavat luopua niistä. Ennen asunto-osakkeista luopumista on kuitenkin monia asioita mitä ”ennakkoperintö” asioissa tulee huomioida. Syy miksi ennakkoperintä on räpsyttimissä on se, että veroasioiden takia se ei olekaan oikeasti ennakkoperintö vaan lahja. Tässäkin kuitenkin on useampi mutka vielä matkassa. Perehdyn tekstissä omakohtaisen esimerkin kautta kuinka isovanhemmat voivat niin sanotusti ennakkoperintönä antaa lahjana lapsenlapsilleen asunto-osakkeen.

Verohallinto kertookin, että ”lahjasta täytyy maksaa veroa, kun lahjan tai lahjojen arvo samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana on 5 000 euroa tai enemmän.” Toisin sanoen meidän isovanhemmat: mummo ja vaari, voivat molemmat lahjoittaa 5000€ edestä meille molemmille asunto-osakkeita ”verovapaasti”. Eli käytännössä 10000€ lahja minulle ja 10000€ lahja veljelle. Lahjakirja lahjan antamista varten on hyvä teetättää laki-ammattilaisella.

Asunto-osakkeiden kohdalla on huomioitava se, että sen voi lahjoittaa vain joko kokonaan tai murto-osina. Meidän kohdallamme saimme kerrostalo kaksio asunto-osakkeen hallinto- ja omistusoikeuden kokonaan minulle ja veljelle. Lahjakirjassa on mainittu, että lahjanantajat eli isovanhempamme molemmat lahjoittavat kumpikin puolet (½) osakkeista, puoliksi minulle ja veljelle. Kerrostalo-osakkeen lisäksi isovanhempamme eli lahjanantajat lahjoittivat kumpikin puolet (½) lahjoitettavasta omistusosuudesta viidesosan omistusosuuden (1/5) Lapin mökkiin. Menikö jo aivot sekaisin?

Yritetäänpäs yksinkertaistaa: tässä siis lahjoitetaan kaksi eri osaketta minulle ja veljelle. Kerrostalo-osake kokonaan meille kahdelle ja Lapin mökistä 1/5 minulle ja veljelle. Eli siis tässä on huomioitu lahjoitettavan asian osuus joko kokonaan tai murto-osana, niin kuin aiemmin kirjoituksessa on mainittuna, että: asunto-osake tulee lahjoittaa joko kokonaan tai murto-osina!

Se, että mitä tarkoittaa ”lahjanantajat lahjoittivat kumpikin puolet (½) lahjoitettavasta omistusosuudesta” on: minun osuuteen Mummo lahjoittaa puolet ja vaari toisen puolen. Esimerkkinä kerrostalo asunto-osakkeen arvo on 18000€. Se puoliksi minulle ja veljelle, 9000€/naama. Mummo lahjoittaa siis 4500€ ja vaari 4500€ minulle, NÄIN saamme vältettyä lahjaveron! Eli lahjaveroilmoitukseen merkitsen, että sain vaarilta 1/4 & mummolta 1/4 ja veljeni merkkaa samoin. Näin omistamme sitten yhdessä osakkeen 4/4. Vielä jäisi molempien lahjat 500€ vajaaksi 5000€:Sta ennen kuin täytyy maksaa lahjaveroa.

Tarkimmat kuitenkin varmaan jo huomasi, että saimme veljeni kanssa myös Lapin mökin 1/5 omistusosuuden. Tämän 1/5 osuuden arvo on noin 10000€, se puoliksi meille kahdelle on 5000€/naama. Kun mummo sekä vaari molemmat luovuttaa puolikkaan tulee kummankin heidän lahjan osuudekseen 2500€. Eli lahjaveroilmoitukseen laitetaan 1/20 mummon lahjan osuus minulle ja 1/20 osa oli vaarin lahjan osuus minulle. Veljeni merkkaa samoin, tällöin omistuksessamme on yhdessä 1/5 mökistä!

Summa summarum minun lahja osakeosuudet:

Kerrostalo asunto-osake: 9000€

Lapin mökki: 5000€

Yhteensä: 14000€. KOSKA LAHJANANTAJIA ON KAKSI: MUMMO JA VAARI LAHJASUMMA SAA OLLA 10000€(mummo lahjoittaa 5000€ ja vaari 5000€), jos haluaa toimia verovapaasti. Maksan 10000€ ylittävältä osuudelta veroja 8%.

Mietimme eri vaihtoehtoja, kannattaako vero koittaa ”kiertää”? Sen olisi saanut kierrettyä siten, että isovanhemmat olisivat lahjoittaneet Lapin mökin heidän lapselle, eli meidän äidille. Meidän äiti olisi edelleen muutaman vuoden päästä lahjoittanut sen minulle ja veljelleni. Näin olisimme päässeet toimimaan verovapaasti. Nyt päädyimme maksamaan veroja 4000€:sta 8%, kun koko lahjan arvo oli 14000€ eli 320€.

Suosittelen vahvasti suunnittelemaan ”ennakkoperintöä” lahjan antamisen muodossa! Verosuunnittelu on aina fiksua talouden kannalta!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s