Kenellä on oikeus puhua ja jakaa raha-asioistaan?

Minulla mielen päällä on kysymys, että saanko minä kertoa ja jakaa raha-asioitani somessa tai blogissa, koska en ole itse ansainnut kaikkea omaisuuttani? En ole lähtenyt nollasta keräämään varallisuuttani.

Usein lukiessani taloudellisesta riippumattomuudesta tai blogeja liittyen rahaan kirjoittavat tuovat esille, että he eivät ole rikkaasta perheestä, he eivät ole saaneet perintöjä tai he ovat itse lähteneet nollasta liikkeelle. Kovalla työllä ansaittu raha ja omaisuus, onko siitä kirjoittaminen hyväksyttävämpää?

Mietin itseäni: en ole rikkaasta perheestä, mutta vanhempani ovat keskivertoa parempi tuloisissa ammateissa olleet. He ovat tehneet työtä, säästäneet minulle. Vanhempani ovat myös opettaneet minulle rahan käytöstä. Vuosien saatossa toiset isovanhempani ovat kuolleet, ja heiltä olen saanut perintöä. Viimeisimmäksi tänä vuonna sain ”ennakkoperintöä”, lahjan isovanhemmiltani, jotka ovat elossa. En siis voi kirjoittaa, että olisin ponnistanut tyhjästä. Minulla elämän perusta on kunnossa, se miten itse hyödynnän nyt näitä on asia mihin pystyn vaikuttamaan.

Käsite richsplaining (kun varakas ihminen antaa mielestään hyviä neuvoja niille, joilla rahaa ei ole) on noussut itselleni pohdintaan. Voinko minä jakaa vinkkejä ja kokemuksia omasta taloudesta, kun minulla ei ole kokemusta siitä, että kaupassa pitää miettiä mitä saisin neljä euroa riittämään ruokaan koko viikoksi? Minulla ei ole kokemusta tai tietoa, jonkun toisen todellisuudesta!

Minun ei kuitenkaan ole tarkoitus kertoa kuinka asiat tulisi tehdä, vaan enemmänkin tarkoitus on jakaa asioita, mitkä itse olen kokenut toimiviksi tai miten minä asioita teen. Jos joku näistä inspiroituu ja haluaa soveltaa sopivaksi itselleen, niin mahtavaa! Minun peruspalkkani on keskiverto palkka Suomessa. Olen keskiluokkaa. Kuukausittainen tulovirtani vaatii talouden suunnittelua, että saan rahat riittämään ja kulutettua fiksusti. Tiedän, että pystyn aina säästämään ja ei minulla ole hätää jos joskus tulisi iso, yllättävä meno, olen turvassa talouden näkökulmasta.

Mielestäni raha on edelleen tabu Suomessa. Kuka siitä voi puhua ja kuka ei? Milloin rahasta puhuminen on hyväksyttävää? Milloinkaan ei olla tyytyväisiä, jos toinen kertoo, että hänen palkka on 4500€/kk, toiset kokevat sen leveilynä. Instagramissa on muodostunut aivan mieletön raha-yhteisö, joka puhaltaa yhteen hiileen. Kukaan ei mollaa toista, eikä kenenkään varallisuus ole huonompi kuin toisen, riippumatta lähtötilanteesta. Yhdessä tsempataan niitä, jotka haluavat saada taloutensa haltuun velkakierteestä, mutta niin myös niitäkin tsempataan joidenka nettovarallisuus lähentelee jo puolta miljoonaa!

Raha on hyvin arkipäiväinen asia. Sen pääasiallinen tarkoitus on toimia työkaluna, joka helpottaa meidän arkea ja tuo myös turvaa. Elämästä nauttiminen on helpompaa rahan avuin. Meistä jokainen on oman taloutensa herra, riippumatta tuloista. Kun ihminen jakaa raha-asioitaan perheelleen tai ystävilleen, hän on jo pitkällä. Rahasta puhuminen purkaa näitä tabuja. Puhumalla rahasta voi saada myös apua ja vinkkejä tiukassa taloudellisessa raha tilanteessa. Mutta myös kolikon kääntöpuolena, hyvätuloisempi voi saada lisää tuulta alleen ja jakaa taloudellisia unelmiaan ja unelmoida yhdessä läheisten kanssa. Minä halua tuoda rohkeasti esille raha-asioita. Niin rohkea en kuitenkaan vielä ole, että toisin omat kasvoni rahapuheelle.

Haluan kuitenkin olla mukana tuomassa rahapuhetta arkipäiväisemmäksi. Kannatan avointa palkkapuhetta. Haluan jakaa mielestäni hyviä säästövinkkejä ja toimivia ideoita oman talouden hallintaan myös muille! Minua itseäni inspiroi naiset, jotka ovat oman taloutensa rouvia, ja joilla on selkeä taloudellinen päämäärä. Haluan unelmoida ja jakaa omia unelmia!

Uskaltakaa unelmoida ja puhua unelmistanne! ❤

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s