Askel vaurastumiseen. Osa 2

Tie kohti vaurastumista jatkuu.. Jos ensimmäinen osa jäi lukematta, niin tästä pääset askel vaurastumiseen osa 1.

Ensimmäisessä osassa mietittiin mistä kaikki lähtee liikkeelle, etenkin motivaatioon ja tavoitteisiin pureuduttiin. Oletko miettinyt nyt tavoitetta, mitä sinä tavoittelet taloudellisesti?

Kun tiedetään mitä kohti halutaan lähteä kulkemaan on aika siirtyä konkretiaan. Mitä vaaditaan, kun lähdetään askel vaurastumista kohti?

Ensimmäinen konkreettinen askel vaurastumiseen on tietään oman tulot ja menot. Kuluttaminen on pakollinen osa arkeamme ja se aiheuttaa meissä useita erilaisia tunteita. Oman kulutuksen pohtiminen on hyvä aloittaa niin, että tutustut omaan rahatilanteeseesi. Jotta voit suunnitella ja saavuttaa tavoitteita, pitää sinun tietää paljonko sinulla tulee kuukausittain rahaa ja paljonko sitä kuluu? Tavoiteltavana asiana on, että kulutat vähemmän kuin tienaat.

Jos et seuraa vielä talouttasi niin haastankin sinut ensimmäisenä ottamaan kynän ja paperin esille. Sitten arvioimaan/arvaamaan paljonko on sinun kuukausittaiset menosi, mihin kulutat rahaa? Tai paljon säästät? Entäs paljonko tilillesi tulee rahaa kuukausittain? Tässä tarkoituksena on testata miten hyvin tunnet omat talouden tilanteesi!

Kirjaa paperille tai exceliin arvioisi ja säilytä se.

Seuraavana pitäisikin siirtyä konkreettisesti seuraamaan menoja ja tuloja. Valitse seurantajakso, onko se esim. kuukauden ensimmäisestä päivästä viimeiseen vai esimerkiksi palkkapäivästä seuraavaan palkkapäivään.

Tämän jälkeen lataa puhelimeen sovellus tulojen ja menojen seurantaa varten esim. Penno, Money mgr., Spendee.. (Etsi esim. appstoresta hakusanalla ”money tracker” tai muulla vastaavalla.) Voit myös halutessasi säästää kuitit ja excelöidä tai kirjata menot ja tulot paperille. Valitse itsellesi paras tapa! Itse suosin appiin merkkaamista, sillä puhelin on oikeastaan aina mukana niin ostokset on helppo heti kaupassa jo merkata sovellukseen!

Muista merkitä myös tulosi seurantaan (palkka, etuudet, vuokratulo, osingot jnejne!).

Kun olet seurannut kuukauden verran tuloja ja menoja, niin kaiva esiin aiemmin tekemä arvio/arvaus. Vertaile omaa toteumaa: arvattuja kuukausimenoja ja seurattua kuukausimenoja. Oliko jokin yllättävä? Mitä muutoksia toivoisit omaan talouteen? Mitä muutoksia olet valmis tekemään, että saavutat tavoitteesi liittyen vaurastumiseen?

Suosittelen jatkamaan edelleen tulojen ja menojen seurantaa, koska yleensä yksi kuukausi ei välttämättä johda pysyviin muutoksiin ja siihen, että pystyy saavuttamaan tavoitteet! Yleensä meidän kuukausittaiset menot muuttuvat, joku kuukausi voi tulla iso vakuutuslasku tai yllättävä iso meno verrattuna seuraavaan kuukauteen. Jotta voi hahmottaa keksimääräiset menot tarvitsee seurantaa pidemmällä aikajänteellä.

Kun tulot ja menot ovat tiedossa, tiedät paljon taloudessasi on ylijäämää: eli paljon sinulla on varaa laittaa puskuriin, sijoittaa… 🙂

Jatketaan seuraavassa osassa!

3 comments

  1. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 3
  2. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 4
  3. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 6

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s