Askel vaurastumiseen. Osa 3

 Sisältää mainoslinkin, mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Täältä pääset lukemaan osa 1.

Täältä pääset lukemaan osa 2.

Viimeisimmässä osiossa käsiteltiin omia tuloja ja menoja. Osasitko arvioida omat tulosi ja menosi mihin kulutat kuukausittain rahaasi? Entäs aloitko seuraamana omia tulo- ja menovirtojasi! Jos kyllä, niin mahtavaa, olet nyt askeleen lähempänä vaurastumista!

Kun tiedät tulosi ja menosi on hyvä alkaa laatia suunnitelmaa. Säästämis/sijoittamissuunnitelma vastaa kysymykseen, mitä pohdittiin askel vaurastumiseen ensimmäisessä osassa eli MIKÄ ON SINUN TAVOITTEESI? S-pankin sivuilta löytyy hyvin säästämisen sanakirja, joka kertoo, että ”säästösuunnitelma on dokumentti, jonka tavoitteena on asettaa selkeät suuntaviivat ja säännöt omalle säästämiselle ja sijoittamiselle. Säästösuunnitelman avulla määritetään nykytilanne, tavoitteet sekä henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivat sijoitusvälineet.”

Suunnitelmassa tulisi käydä ilmi selkeästi pakolliset kulusi: mitä ilman et voi elää.

-asuminen, asuntolainen, vesi, sähkö

-ruoka

-terveys

-puhelin jne!

Nämä kulut ovat kiinteitä (pystyt toki kilpailuttamaan liittymiä ja pankkia! On olemassa myös useita eri sivustoja, joissa pystyt kilpailuttamaan ja solmimaan esimerkiksi sähköliittymän vain muutamissa minuuteissa kuten *sähkömittari.fi )

Rahan säästö suunnitelmassa tärkeänä osana onkin ”vapaaehtoiset kulut”, eli ne kulut joihin pystyt vaikuttamaan omia tapoja muuttamalla ja pienillä järjestelyillä.

-Ruoka on pakollinen mutta laitan sen myös vapaaehtoisiin, koska pystyt vaikuttamaan omaan ruokalaskuusi!

-Harrastukset

-Kauneudenhoito

-Huvi menot

-Ulkona ruokailu

-Yllättävät kulut jne!

Kun nämä menot ja tulot on tiedossa pitäisi jäädä ylijäämää eli summa jonka voit joko säästää tai sijoittaa. Jos ylijäämää ei jää, vaurastuminen hankaloituu ja on syytä tarkastella omia tuloja ja menoja kriittisesti! Säästettävä/sijoitettava summa on meillä kaikilla erilainen, mutta se summa on se, minkä laitat ”sivuun”, kun tähtäät omaan tavoitteeseesi. Oli se tavoite säästää puskuria, säästää käsirahaa asuntoon tai ostaa osakkeita!

Suunnitelmaa tehdessä seuraavat vinkit ovat kullanarvoisia:

  1. Laadi aikataulu. Mihin mennessä haluat saada summan kasaan? (Aikataulu myös motivoi tavoitteen saavuttamisessa!)
  2. Mieti mistä kuluista mahdollisesti karsit, jotta saat rahaa säästettyä/sijoitettua.
  3. Siirrä raha säästöön/sijoituksiin aina palkkapäivänä. ”Maksa ensin itsellesi.”
  4. Kirjaa exceliin (tai vaikka paperille) kuukausittainen säästötavoite ja vuosittainen säästötavoite. Kuinka paljon sijoitat/säästä kuukausittain?
  5. Kirjaa exceliin (tai paperille) mitkä on säästö-/sijoituskohteesi. Esimerkiksi itselläni menee kuukausittain x summa rahaa puskuriin, x summa rahaa asuntolainojen lyhennyksiin (huomioi, että asuntolainan lyhennys on säästämistä, kerrytät siinä omaa varallisuuttasi), x summa rahaa matkatilille ja x summa rahaa rahastoon!
  6. Suunnitelmaa tehdessä kirjaa ylös myös oman talouden riskejä, Jotta voit varautua niin myös ennakkoon.
  7. Kirjaa myös ylös mitä aiot säästämiseen/sijoittamiseen liittyen opiskella! Tieto helpottaa toimimista.
  8. Seuraa edistymistäsi!

@Vauraselämä kirjoitti hyvin Instagramissa, että meidän pitää toimia heti alussa jo kuin vaurasihminen toimisi! Ei niin, että ensin tehdään rahaa ja sitten aletaan toimimaan kuin vauraat!

Säästäminen ja sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Sitä voi verrata maratoniin, välillä matkalla koetaan tuskastumista, mutta lopussa kiitos seisoo! Kun on kulkenut pitkän matkan, niin sitä oppii arvostamaan! Ajatusmaailma ja uudet tavata muuttuvat pikku hiljaa ja tulevat osaksi arkea askel kerrallaan. Kuitenkin tärkeintä on, että ottaa niitä askelia pikku hiljaa kohti vaurastumista!

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 4
  2. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 6

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s