Askel vaurastumiseen. Osa 4

Tie kohti vaurastumista jatkuu!

Tästä aiempiin postaussarjan osiin:

Osa 1

Osa 2

Osa 3

Neljännessä osassa on tarkoitus käsitellä ”Maksa ensin itsellesi”- sanontaa.

Monilla meillä kehä kulkee näin: Palkka–> maksa pakolliset menot –> Maksa huvi menot –> Säästä/Sijoita –> Palkka jne..!

Maksa ensin itsellesi on sitä, että sinun tulee tehdä päätös, että rahoistasi osa kuuluu vain sinulle. Elämäsi tärkein ihminen olet sinä, joten sinun tulee huolehtia itsestäsi ja laittaa rahaa säästöön tai sijoituksiin! Voit ajatella, että säästetty summa on kuin palkka itsellesi.

Kehän siis pitäisi kulkea näin: Palkka –> Säästä/Sijoita –>Pakolliset menot –> Huvi menot –> Palkka jne..!

Vuonna 2020 minä itse kuuluin kehä 1 porukkaan. Ajattelin, että laitan aina loput palkasta säästöön mitä jää (jos jää!). Olin siis tuhlaaja. Tuhlaajaksi voidaan kutsua silloin, kun noudattaa kehä 1 strategiaa, eli säästää itselleen loppu kuusta, jos rahaa vielä jäljellä!

Mitenkä onnistuin muuttamaan omaa mindsettiä ja alkamaan maksamaan ensin itselleni?

  1. Aloita pienellä summalla. Tämä sen vuoksi, ettei aluksi haukkaa liian isoa palaa kakusta kerralla. Mikäli ei hahmota vielä omaa taloutta kunnolla, niin saattaa pyrkiä laittamaan säästöön liikaa ja tästä seuraa epäonnistuminen–>joutuu käyttämään säästettyjä rahoja ja näin itselle maksaminen menee heti pipariksi! Sopiva summa aluksi voi olla esimerkiksi 50€ tuloistasi. Summaa voi sitä mukaa nostaa, kun huomaat kuun lopussa on yhtä paljon rahaa käytettävissä kuin ei olisikaan laittanut tätä summaa sivuun!
  2. Kun sopiva summa on löytynyt, automatisoi säästäminen. Tuloista kannattaa ohjata välittömästi osa toiselle tilille ja näin itselle maksaminen tehdään vaivattomaksi! Myös pankkeihin tai esimerkiksi Nordnettiin pystyy tekemään kuukausisäästösopimuksen, jolloin tililtäsi lähtee asutomaattisesti tietty summa johonkin rahastoon.
  3. Uusi kehä (ks aiemmin laittamani kehä 2) motivoi, tajuat, että pystyt säästämään huomattavan paljon enemmän kuin kuvittelit. Eli varo vaaraa, saatat jäädä koukkuun säästämisessä!
  4. Nettovarallisuuden kasvu motivoi. Kokoajan, pieni pala kerrallaan varallisuutesi kasvaa ja pääset lähemmäksi taloudellisiasi tavoitteita.
  5. Vaaditaan myös itsekuria, etenkin jos säästät omalla toiselle tilille voi tulla houkutus käyttää rahoja tiukimmissa hetkissä!
  6. Anna aikaa niin säästämiselle kuin itsekurin kehittymiselle. Kaikki varmaan ovat joskus kokeilleet karkki-/herkkulakkoa ja tietää, että alku on aina pahin. Kun pääsee ensimmäisistä houkutuksista yli itsekuri ja luottamus omaan tekemiseen kasvaa!

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 5
  2. Päivitysilmoitus: Askel vaurastumiseen. Osa 6

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s