Askel vaurastumiseen. Osa 6

Kuudes ja viimeinen osa! Ja pakollinen disclaimer, tämä postaus ei sisällä sijoitussuosituksia, sijoittamisessa on aina riskit ja olet itse vastuussa näistä.

Tästä aiempiin osiin :

Osa 1

Osa 2

Osa 3

Osa 4

Osa 5

Kuudennessa osassa käsitellään passiivisia tuloja, tarkemmin sijoittamista. Passiiviset tulot ovat siis tuloja, joiden eteen sinun ei aamuisin tarvitse lähteä töihin! Laita siis raha tekemään töitä puolestasi.

Aiemmassa postauksessa käsittelinkin tulojen kasvattamista ja siellä ohi mennen vilahtikin digituote. Digituote voi parhaimmillaan olla passiivista tuloa. Tässä osioissa haluan kuitenkin keskittyä sijoittamisen eri muotoihin, joiden kautta on mahdollisuus saada pitkällä aikavälillä itselleen passiivisia tuloja. Kun sinulla on riittävän monta passiivisen tulon lähdettä, olet askeleen lähempänä taloudellista riippumattomuutta!

Passiivisten tulojen kautta kertyvä omaisuus voi aluksi tuntua todella hitaaltakin, mutta kuten kuuluu vanha sanonta: Maltti on valttia. Harva ihminen rikastuu yhdessä yössä, aika on sijoittajan paraskaveri.

Vaihtoehtoja passiivisten tulojen hankintaan:

  1. Osakkeet. Osakesijoittamisen aloittaminen vaatii vain arvo-osuustilin. Osakesijoittamisessa tulot muodostuu joko yhtiöiden jakamista osingoista tai arvonnoususta. Itse koen osakesijoittamisen liian vaivalloisena, sillä en jaksa etsiä/seurata eri yrityksiä!
  2. Huomattavasti vaivattomampi sijoittamisenmuoto on rahastot. Rahastoihin voi tehdä esimerkiksi kuukausittaisen säästösopimuksen, joka on pienimmillään vain 15€/kk. Rahastoissa vastuu on rahastonhoitajalla. Kuitenkin itselle päätettäväksi jää millaisen rahaston valitsee. Rahastovaihtoehtoja on tarjolla paljon eri omaisuusluokissa (osakkeet, korot, raaka-aineet jne.), maantieteellisesti eri alueilla ja eri strategioilla. Rahastosijoittamisessa vaurastuminen perustuu korkoa korolle ilmiöön ja pitkään aikaväliin!
  3. Asuntosijoittaminen! Tällä hetkellä super suosittukin passiivisten tulojen hankkimisen muoto. Koen, että asuntosijoittaminen on esimerkiksi vähemmän riskisempää kuin osakesijoittaminen. Perusajatuksena asuntosijoittamisessa on siis, että otat pankista lainan, mahdollisesti remontoit, laitat asunnon vuokralle ja asunnon vuokralla katat kaikki kulut eli lainan lyhennyksen korkoineen, vastikkeiden maksun ja verot. Asuntosijoittamisessa on myös potentiaalia asunnon arvonnousuun, jolloin tuottoa voi saada myös tätä kautta.

Sijoittaessa kannattaa aina laatia sijoitussuunnitelma, vaikka olisi vasta aloittelija! Sijoitussuunnitelmaan tulisi pohtia ainakin omia tavoitteita, mihin omaisuuslajiin aikoo sijoittaa ja millaisella aikaikkunalla. Lisäksi hyvä olisi pohtia kuinka paljon sijoittaa esimerkiksi kuukausittain ja mikä on oma riskinsieto kyky. Aina on hyvä olla backup plan!

Itse olen asunto- ja rahastosijoittaja. Kuten mainitsinkin, koen osakkeet liian monimutkaisiksi ja jatkuvaa seurantaa vaativiksi. Rahastot ovat valikoituneet tosissaan kaiken sen yksinkertaisuuden vuoksi: laitan kuukausittain niihin rahaa, ja tämän lisäksi muuta minun ei tarvitsekaan tehdä. Raha tekee töitä puolestani.

Asunnot toki vaativat hieman enemmän kuin rahastot, koska ennen asunnon ostoa tulee tehdä laskelmat: mikä on kannattavaa ja mikä ei. Lisäksi asunnoissa on hieman monimutkaisempi ja byrokraattisempi ostoprosessi kuin rahastoissa. Kun kaikki alku hässäkät on saatu hoidettua, koen, että asuntosijoittaminenkin on suhteellisen vaivatonta ja helppo tapa saada passiivista tuloa! Ja mikä parasta asuntosijoittamisessa: saat parhaimmillaan kuukausittain tuloja positiivisen kassavirran kautta ja samaan aikaan omistat yhä enemmän asunnosta, kun lyhennät lainaa vuokralaisen maksamalla vuokralla!

Onko sinulla jo passiivisia tuloja? Mitä? Ja jos ei, minkälaiset passiiviset tulot kiehtovat sinua?

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s